Anne Karnında Bağlanma Ritüelleri

Dün kaldığımız yerden devam edelim.

Bebeğinle haftalık randevunun dışında da uygulayabileceğin bir ritüelden bahsedelim bugün.

Bebeğin hamilelik döneminde seninle aynı bedeni paylaşıyor, soluduğun havayla hücreleri nefes alıyor, yediğin yemeklerle doyuyor. Bu kadar yakın, bu kadar seninle eş bir ritmi var hayatının.

Peki bebeğinin gözlerinden gününün nasıl geçtiğini düşündün mü hiç?

Photo by pixababy on Pexels.co

Bu haftaki bebeğinle randevunda, rahat bir köşeye çekilip gözlerini kapat ve gününü gözden geçir. Eğer bugün arabaya bindiysen, arabanın hızını bebeğinin nasıl deneyimlediğini hayal etmeye çalış ve hissettiklerini sesli bir şekilde anlat bebeğine. Eğer bugün eşinin bir sözüne çok güldüysen, senin gülüşünün amniyotik sıvı içinde yankılanarak bebeğine nasıl ulaştığını, onun gülüşünle sallanan göbeğinin içinde keyifli bir biçimde sallandığını getir gözlerinin önüne ve anlat ona gördüklerini.

Böylece hem bebeğinle empati kurma yeteneğini geliştir, hem de doğum sonrasına hazırlık yap. Çünkü doğumdan sonra bebeğinin zihinsel gelişimini desteklemek için sık sık gözlerinin içine bakarak o an ne yaptığını, nasıl yaptığını, niye yaptığını anlatacaksın.

Bu egzersizi biraz daha gerçekçi hale getirmek istersen eğer, küveti doldur ve şu ana kadar sadece suda yaşamı deneyimlemiş bebeğinle suyun içinden bağ kur. Rahmindeki karanlık ortamla empati kurmak için ışıkları kapatıp mum ışığında banyo yapabilir, fonda bebeğinin rahmin içinde duyduğu seslere benzeyen ses kayıtları dinleyebilirsin. Böylelikle tümüyle kapsanmanın nasıl hissettirdiğini tahmin etmeye çalışabilir, bebeğinin dış dünyayla ilk temas ettiği anda neler yaşayacağını biraz daha iyi anlayabilirsin.